Radovi u martu
Da nije orača ni kopača, ne bi bilo hlјeba ni kolača. U domu i dvorištu. Raspremanje dvorišta. Čišćenje i provjetravanje žitnice; prevrtanje žita. Pripremanje sjemena za sijanje i kvašenje u rastvoru plavog kamena. Oko stoke. Sadna se stoka dobro hrani. Kobile se pasu. Suždrebne kobile i steone krave treba paziti i dobro hraniti. Ovce s jaganjcima brižlјivo krmiti i hraniti. Škoplјenje muških jaganjaca. Na krmače koje se prase obratiti pažnju, naročito ako se noću prase. Nasađuje se živina (kokoši i guske). Na njivi, livadi i pašnjacima. Oranje za prolјetnje (jare) strmine i ostale polјske usjeve. Sijanje ovsa, ječma, jare, pšenice, jare raži, grahorice, graška, lana, lucerke, crvene djetelјine, sađenje krompira, i t. d. Za okopavine treba zemlјu pripremiti i đubre podorati. Drlјanje i čišćenje, djetelišta i livada, ako ovo nije moglo da se izvrši prošlog mjeseca. Gdje se zemlјa splјeska poslije sijanja usjeva, preći lakom drlјačom da se izdrobi. — Narodičava (ćelava) mjesta u djetelištima i livadama podsijati. Ako nije još ranije, najdalјe do Mladenaca valјa zabraniti livade i pašnjake od stoke. Natapanje livada, đubrenje livada pepelom, gipsom i vještačkim đubretom. U gradini. Nastavlјa se rad u gradini. Sađenje krompira i spjanje krastavaca, crven-repe i ostale kujinske zeleni. Sijanje i salate, kupusa, kelјa, lerabe, patlidžana, paprike, kiselјaka i t. d.; sijanje i sjemena od crna luka za arpadžik. Izvode (sjemenjače) kupusa, kelјa, mrkve i t. d., treba iznijeti i posaditi na sunčanom mjestu. Plijevlјenje i okopavanje ranog povrća. Kod malina prekratiti lanjske lјetoraste, od prilike za 1/8 dužine. Otkrivanje ruža, sasijecanje i prevezivanje uz pritke. Sijanje cvijeća. Sijanje bagrena i gledičije za živu ogradu. U voćnjaku završuje se orezivanje i čišćenje voćaka pred mezgranje; produžuje se sađenje, orezivanje niskog voća i privezivanje za skelete (naslone), ili uz žicu. Privezivanje voćaka za pritke. Čišćenje po voćnjacima; kopanje oko voćaka i đubrenje ako nije učinjeno ranije, i zemlјu izgrnuti kao kopanju (čanak). Pregledati u rastilu prošlogodišnje jesenje okulante, pa ako su se primile odsjeći podlogu za 10 cm. iznad pitomog pupolјka. Skidanje izlјuskane kore. Tamanjenje gusjenica. Siju se orasi, bademi i lјešnici. Mladice se presađuju. U pivnici, vinogradu i rasadniku. U pivnici brisanje i dopunjavanje sudova. Provjetravanje pivnice pri lijepom vremenu. Stara vina pretakati. Novo vino pretočeno u januaru pretočiti sad po drugi put. — Pošto se zemlјa prosuši, otpočinje odgrtanje i prolјetnja rezidba u vinogradu. Popunjavanje praznih mjesta, Sasijecanje žilica iz potomog dijela. Poravnjuju se rilјevine, obilјežavaju redovi i sadi se vinograd kalamlјenom i nekalamlјenom lozom. Nastavlјa se zrelo kalamlјenje. — U rasadniku, orezivanje i siječenje reznica, vađenje prporaka. Pobijanje i utvrđivanje pritaka, i đubrenje. Poravnjivanje zemlјe za prporište. U pčelaniku. Na toplim danima čistiti i razgledati košnice. Slabe i bezmatne rojeve prihranjivati i združiti. Preselјivanje pčela iz starih vrškara u nove đerzonke. Na dvorištu. Sijanje sjemena u rasadniku, Rasadnike čuvati od hladnoće i insekata. U šumi. Dovršuje se zimnja sječa. Proređivanje i čišćenje. Čim vrijeme dopusti pripremanje zemlјe za sijanje; sije se žir, bukovi i rastovi. -Sađenje mlade gore. Sječenje reznica od topole i vrbe.
Izvor: Infobiro.ba
SPKD Prosvjeta - kalendar
-
- Postovi: 36
- Pridružio se: Sub Apr 13, 2024 4:21 am
SPKD Prosvjeta - kalendar
Poslednja izmena od BanjalukaOrg u Čet Maj 09, 2024 8:48 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
-
- Postovi: 36
- Pridružio se: Sub Apr 13, 2024 4:21 am
Re: SPKD Prosvjeta - Radovi u martu
SPKD Prosvjeta - Radovi u septembru
Dok se čuvaš i Bog te čuva. U domu i u dvorištu. Prevrtati žito. Rediti lan i konoplјu i čistiti močila. Sušiti šlјive i ostalo voće. Kupiti šlјive u kace za pecivo rakije. Nizanje i sušenje duvana. Čistiti podrume za voće i zimnicu, po potrebi zakaditi sumporom. Građenje trapova. Ostava voća i jaja za zimu. Kuvanje pekmeza, ukuvavanje voća i spravlјanje ostale zimnice. Prodaja suvih šlјiva. Oko stoke. — Dobro hraniti i zobiti radnu stoku zbog jačeg naprezanja u polјskim radovima, Lučenje stoke za prodaju i za posjek (gojenje); odvajanje svinja na hranu (ubojnica). Stoka se iz planine goni na zimovnik. Jesenje prasenje krmača. Nabavka dobrih priplodnih nerastova, ili raspitivanje za bolјe rase. Otpočinje mrkanje ovaca. — Zbiranje sjemena od prosa, suncokreta i dr. za živinu. Jače hranjenje živine da više nosi jaja, Na njivi, livadi i pašnjacima. Berba kukuruza i vađenje šečerne repe, čupanje lana, krompira, zaoravanje kukuruzišta. Sijanje ozimnog ječma, ozime raži i pšenice, ozime grahorice, rumene djeteline i dr. Pošlјednji otkos djeteline. Žetva sitne proje. Počinje se iznositi đubre na njive. Na livadi svršetak kosidbe otave. Opasanje livade stokom. U gradini. Berba jesenjih plodova; sabiranje, sušenje i ostavlјanje sjemena. Prekopavanje i đubrenje, Sijanje: spanaća, zimnje salate i majdonosa. Sađenje bijeleg i crnog luka, — ozimica — za prolјeće. Rasađuju se jagode. Spremanje i opravlјanje prozora za tople lijehe. U voćnjaku berba voća; finije voće bere se odjelito, pazi se da se zdravo obere i da se ne nagnječi, Kopanje jama za sađanje voćaka. Čiščenje voćaka od mahovine, lišaja, pečuraka, imela. Oko malina počupati izlišne izdanke. Za jagode pripremiti novo zemlјište i rasaditi ih, a u ostalom jagodnjaku pokidati lozice i prorediti strukove. — Oko voćnjaka u rastilu prudužuje se rad na popuštanju zavoja, odsjecanju pobočnih grana, i okopavanju. U pivnici, vinogradu i rasadniku. U pivnici pregledanje, čišćenje i po potrebi kađenje sumporom. Opravka i zaparivanje sudova i sprava za berbu grožđa, mulјanje i cijeđenje. Razmještaj bačava i kaca za smještanje klјuka i vrenje šire. Sprema pribora za vrenje (vranj za vrenje). Paziti da bačve i kace zbog nagomilane uglјene kiseline ne popucaju. U podrumu gdje vri šira treba da je temperatura 16—18° C. Pošto prođe prvo burno vrenje dopunjavanje buradi. Kominu u crnom vinu treba često promiješati da ne cikne, — U vinogradu opravka puteva. Mjerenje šećera u grožđu, i kad se vidi da se više ne uveličava pristupa se berbi. — U rasadniku plevlјenje prporišta. Čišćenje i spremanje trapova, Spremanje tablica za obilјežavanje loze. U pčelaniku. Čuvanje košnica od neprijatelјa, naročito od osice, i radi toga suziti lijeta. Sa združivanjem treba pohititi. Vađenje — istresanje — meda, Pripremanje za uzimlјivanje. U duvaništu. Pobiranje zrelih ovršnih listova. Dovršetak berba lista i odsjecanje stablјika; poništavanje stručja, osim onoga koje je stavlјeno za sjeme, dokle i sjeme sazri. U šumi. Zemlјa za prolјetnje sađenje raskrčuje se i kopa. U rasadniku plјevlјenje. Bere se brezovo sjeme, mlјečikovo, klenovo i divlјe lјeske. Pripreme za puštanje svinja u žiropađe. Prestaje popaša.
Izvor: Infobiro.ba
Dok se čuvaš i Bog te čuva. U domu i u dvorištu. Prevrtati žito. Rediti lan i konoplјu i čistiti močila. Sušiti šlјive i ostalo voće. Kupiti šlјive u kace za pecivo rakije. Nizanje i sušenje duvana. Čistiti podrume za voće i zimnicu, po potrebi zakaditi sumporom. Građenje trapova. Ostava voća i jaja za zimu. Kuvanje pekmeza, ukuvavanje voća i spravlјanje ostale zimnice. Prodaja suvih šlјiva. Oko stoke. — Dobro hraniti i zobiti radnu stoku zbog jačeg naprezanja u polјskim radovima, Lučenje stoke za prodaju i za posjek (gojenje); odvajanje svinja na hranu (ubojnica). Stoka se iz planine goni na zimovnik. Jesenje prasenje krmača. Nabavka dobrih priplodnih nerastova, ili raspitivanje za bolјe rase. Otpočinje mrkanje ovaca. — Zbiranje sjemena od prosa, suncokreta i dr. za živinu. Jače hranjenje živine da više nosi jaja, Na njivi, livadi i pašnjacima. Berba kukuruza i vađenje šečerne repe, čupanje lana, krompira, zaoravanje kukuruzišta. Sijanje ozimnog ječma, ozime raži i pšenice, ozime grahorice, rumene djeteline i dr. Pošlјednji otkos djeteline. Žetva sitne proje. Počinje se iznositi đubre na njive. Na livadi svršetak kosidbe otave. Opasanje livade stokom. U gradini. Berba jesenjih plodova; sabiranje, sušenje i ostavlјanje sjemena. Prekopavanje i đubrenje, Sijanje: spanaća, zimnje salate i majdonosa. Sađenje bijeleg i crnog luka, — ozimica — za prolјeće. Rasađuju se jagode. Spremanje i opravlјanje prozora za tople lijehe. U voćnjaku berba voća; finije voće bere se odjelito, pazi se da se zdravo obere i da se ne nagnječi, Kopanje jama za sađanje voćaka. Čiščenje voćaka od mahovine, lišaja, pečuraka, imela. Oko malina počupati izlišne izdanke. Za jagode pripremiti novo zemlјište i rasaditi ih, a u ostalom jagodnjaku pokidati lozice i prorediti strukove. — Oko voćnjaka u rastilu prudužuje se rad na popuštanju zavoja, odsjecanju pobočnih grana, i okopavanju. U pivnici, vinogradu i rasadniku. U pivnici pregledanje, čišćenje i po potrebi kađenje sumporom. Opravka i zaparivanje sudova i sprava za berbu grožđa, mulјanje i cijeđenje. Razmještaj bačava i kaca za smještanje klјuka i vrenje šire. Sprema pribora za vrenje (vranj za vrenje). Paziti da bačve i kace zbog nagomilane uglјene kiseline ne popucaju. U podrumu gdje vri šira treba da je temperatura 16—18° C. Pošto prođe prvo burno vrenje dopunjavanje buradi. Kominu u crnom vinu treba često promiješati da ne cikne, — U vinogradu opravka puteva. Mjerenje šećera u grožđu, i kad se vidi da se više ne uveličava pristupa se berbi. — U rasadniku plevlјenje prporišta. Čišćenje i spremanje trapova, Spremanje tablica za obilјežavanje loze. U pčelaniku. Čuvanje košnica od neprijatelјa, naročito od osice, i radi toga suziti lijeta. Sa združivanjem treba pohititi. Vađenje — istresanje — meda, Pripremanje za uzimlјivanje. U duvaništu. Pobiranje zrelih ovršnih listova. Dovršetak berba lista i odsjecanje stablјika; poništavanje stručja, osim onoga koje je stavlјeno za sjeme, dokle i sjeme sazri. U šumi. Zemlјa za prolјetnje sađenje raskrčuje se i kopa. U rasadniku plјevlјenje. Bere se brezovo sjeme, mlјečikovo, klenovo i divlјe lјeske. Pripreme za puštanje svinja u žiropađe. Prestaje popaša.
Izvor: Infobiro.ba
-
- Postovi: 36
- Pridružio se: Sub Apr 13, 2024 4:21 am
Re: SPKD Prosvjeta - Radovi u martu
SPKD Prosvjeta - Radovi u aprilu
Ko rano rani, dvije sreće grabi U domu i dvorištu. Pripremanje kukuruza za sijanje. Prevrtanje žita, provjetravati podrume gdje se drži krompir i dr. Protivu insekata u žitnici zamazati pukotine karbolom. Opravka i zidanje građevina. Priprema za bačijanje (stanarenje). Oko stoke. Lagani prelaz od suve hrane na zelenu, i to tako: da se u početku daje zelena hrana pomiješana sa suvom (sijenom i slamom). Strogo čuvanje stoke da ne dobije nadun od mlade i rosne djeteline. Muža ovaca i lučenje jaganjaca. Škopljenje muških grla. Nastaje bačijanje po planinama. Ovce čuvati od podvodnih mjesta zbog brlja i metilja. Ispuštanje mlade stoke na određeno mjesto svaki dan. Na njivama, livadama i pašnjacima. Sije se lucerka, djetelina, espar-zeta i muhar. Sijanje stočne i šećerne repe, kukuruza, graha (pasulja), tikava, bostana, leća i konoplje; sađenje krompira. Plevljenje ozimih strmnina, U drugoj polovini mjeseca može se starija lucerka prvi put kositi. Na livadama počinje natapanje bistrom vodom. U gradini. Plijevljenje, okopavanje i zalivanje po posijanim i posađenim lijehama. Rasađivanje: kupusa, kelja, kelerabe i karfiola. Sijanje ovog istog povrća za poznije rasađivanje. Sijanje rotkvi. Sijanje graha, krastavica i bostana, U grašku se pobadaju grane. — U toplim lijehama kao prošlog mjeseca. Rano povrće se troši. Utamanjivanje buvača. — Rasađivanje cvijeća i četinara. U voćnjaku se produžuje navrtanje vijokom na razne načine. Okopavaju se voćke. Pobijanje pritaka gdje treba. Dovršuje se rasađivanje. Podmlađivanje i ponovno presađivanje (prekalamljavnje) starih, nerodnih i nevaljalih vrsta. Čuvati mlade voćkice, koje su ponikle iz sjemena, od mraza. Divlje letoraste na prisadima uklanjati i mladice (divljačke) čistiti od suvišnih. Spremanje materijala za dimljenje protivu slane, i paliti ga pred zoru. Ubijati gusjenice. Krvava vaš se počinje pojavljivati u većoj mjeri, pa zato upotrebiti sredstva za suzbijanje, koja su preporučena. U pivnici, vinogradu i rasadniku. — Dopunjavanje i čišćenje buradi, provjetravanje pivnice. Pregledavanje vina da ne mijenjaju boju. Pretakanje i bistrenje vina. U vinogradu nabaviti materijal za dimljenje. Pobijaju se pritke i vezuju špaliri. Očenjivanje (lačenje) suvišnih lastara. Kalamljenje na stalnom mjestu poslije mezgranja. Prvo prašenje. Sađenje kalamova i prporaka na stalno mjesto. Pri kraju ovog mjeseca prvo prskanje loze protiv peronospore (plamenjače). — U rasadniku prvo prašenje, lačenje suvišnih lastara i vezivanje loze. Zrelo kalamljenje još se produžuje i prporenje ovih kalamova. Prporenje reznica. U pčelinjaku. — Dobrih godina pri kraju ovog mjeseca počinje rojenje. Leta na košnicama proširiti. Čišćenje i prihranjivanje obično. Oko svilenih buba. — Dud počinje listati. Sjeme svilenih buba iz ladovine iznijeti na suvo toplo mjesto (20—25° C.) da se razvije, a za tim izvede („ispili"). Prvo presvlačenje (spavanje), ponekad i drugo. Na duvaništu. — U rasadniku pljeviti. Češće otkrivati i samo noću pokrivati. Pri kraju mjeseca, po lijepom vremenu, može se početi i rasađivanje. U šumi. — Produžava se sječa u visokim planinama. Krčenje, proređivanje. Sječe se vrbovo pruće za pletenje kotarica, ljesa, košara. Produžuje se sijanje raznog šumskog sjemenja i sađenje.
Izvor: Infobiro.ba
Ko rano rani, dvije sreće grabi U domu i dvorištu. Pripremanje kukuruza za sijanje. Prevrtanje žita, provjetravati podrume gdje se drži krompir i dr. Protivu insekata u žitnici zamazati pukotine karbolom. Opravka i zidanje građevina. Priprema za bačijanje (stanarenje). Oko stoke. Lagani prelaz od suve hrane na zelenu, i to tako: da se u početku daje zelena hrana pomiješana sa suvom (sijenom i slamom). Strogo čuvanje stoke da ne dobije nadun od mlade i rosne djeteline. Muža ovaca i lučenje jaganjaca. Škopljenje muških grla. Nastaje bačijanje po planinama. Ovce čuvati od podvodnih mjesta zbog brlja i metilja. Ispuštanje mlade stoke na određeno mjesto svaki dan. Na njivama, livadama i pašnjacima. Sije se lucerka, djetelina, espar-zeta i muhar. Sijanje stočne i šećerne repe, kukuruza, graha (pasulja), tikava, bostana, leća i konoplje; sađenje krompira. Plevljenje ozimih strmnina, U drugoj polovini mjeseca može se starija lucerka prvi put kositi. Na livadama počinje natapanje bistrom vodom. U gradini. Plijevljenje, okopavanje i zalivanje po posijanim i posađenim lijehama. Rasađivanje: kupusa, kelja, kelerabe i karfiola. Sijanje ovog istog povrća za poznije rasađivanje. Sijanje rotkvi. Sijanje graha, krastavica i bostana, U grašku se pobadaju grane. — U toplim lijehama kao prošlog mjeseca. Rano povrće se troši. Utamanjivanje buvača. — Rasađivanje cvijeća i četinara. U voćnjaku se produžuje navrtanje vijokom na razne načine. Okopavaju se voćke. Pobijanje pritaka gdje treba. Dovršuje se rasađivanje. Podmlađivanje i ponovno presađivanje (prekalamljavnje) starih, nerodnih i nevaljalih vrsta. Čuvati mlade voćkice, koje su ponikle iz sjemena, od mraza. Divlje letoraste na prisadima uklanjati i mladice (divljačke) čistiti od suvišnih. Spremanje materijala za dimljenje protivu slane, i paliti ga pred zoru. Ubijati gusjenice. Krvava vaš se počinje pojavljivati u većoj mjeri, pa zato upotrebiti sredstva za suzbijanje, koja su preporučena. U pivnici, vinogradu i rasadniku. — Dopunjavanje i čišćenje buradi, provjetravanje pivnice. Pregledavanje vina da ne mijenjaju boju. Pretakanje i bistrenje vina. U vinogradu nabaviti materijal za dimljenje. Pobijaju se pritke i vezuju špaliri. Očenjivanje (lačenje) suvišnih lastara. Kalamljenje na stalnom mjestu poslije mezgranja. Prvo prašenje. Sađenje kalamova i prporaka na stalno mjesto. Pri kraju ovog mjeseca prvo prskanje loze protiv peronospore (plamenjače). — U rasadniku prvo prašenje, lačenje suvišnih lastara i vezivanje loze. Zrelo kalamljenje još se produžuje i prporenje ovih kalamova. Prporenje reznica. U pčelinjaku. — Dobrih godina pri kraju ovog mjeseca počinje rojenje. Leta na košnicama proširiti. Čišćenje i prihranjivanje obično. Oko svilenih buba. — Dud počinje listati. Sjeme svilenih buba iz ladovine iznijeti na suvo toplo mjesto (20—25° C.) da se razvije, a za tim izvede („ispili"). Prvo presvlačenje (spavanje), ponekad i drugo. Na duvaništu. — U rasadniku pljeviti. Češće otkrivati i samo noću pokrivati. Pri kraju mjeseca, po lijepom vremenu, može se početi i rasađivanje. U šumi. — Produžava se sječa u visokim planinama. Krčenje, proređivanje. Sječe se vrbovo pruće za pletenje kotarica, ljesa, košara. Produžuje se sijanje raznog šumskog sjemenja i sađenje.
Izvor: Infobiro.ba
-
- Postovi: 36
- Pridružio se: Sub Apr 13, 2024 4:21 am
Re: SPKD Prosvjeta - kalendar
SPKD Prosvjeta
Radovi u junu
Njivu ne zalijeva samo kiša i rosa nego i znoj. U domu i u dvorištu. Održavanje čistote u kući i ostalim zgradama. Pripremanje za žetvu. Obilјežiti grla za prodaju. Oko stoke. Motriti da stoka ne dobije nadun, kao i da se od uboda ili drugog čega ne crvlјa; liječiti je, ako to bude. Konje i goveda kupati; isto tako i svinje goniti da se kupaju, najbolјe u čistoj vodi. Krmače se prase. Dobri pašnjaci za svu stoku prava su blagodat. Paziti kad krave vode, pa ih puštati pod dobre bikove. Živini davati zrnastu hranu i zelenu, te s toga ih puštati na pašu. Na nјivi, livadi i pašnjacima. Okopavanje kukuruza, repe i krompira. Otkidanje glavničavih (snetlјivih) i bolesnih klasova u žitu. Žetva ječma, pa raži i pšenice. Sijanje kukuruza skorozrelice (brzaka, pećanca) na ječmištu, za lјudsku i običnog (nekopca) za stočnu hranu. Sijanje i ostalih strničnih usjeva, kao: repe ugarnjače („turnipe"), helјde, prosa i ostalih pićnih bilјaka. Trganje konoplјe (bjelojke). Košenje djeteline (drugi i treći put kod lucerke), osim one koja se ostavlјa za sjeme. Ako se pojavi vilina kosica, uništavati je. — Na livadi dovršetak kosidbe i sređivanje sijena. Poslije kosidbe navodnjavanje livada onih koje su udešene za navodnjavanje. U gradini. Brižlјivo okopavanje i zalijevanje. Razrađuju se i razmještaju vriježe od krastavaca, bostana i duleka. Branje boranije, graška i graha. Pribira se i rani kupus, kelјeraba, krompiri, mrkve i dr. Plijevlјenje između izvoda (sjemenjača) i privezivanje za pritke. Kuhinjska rana zelen može se iznova sijati. Sijanje zimske rotkve, salate, endivije. Rasađuje se kupus, kelј, paprike, patlidžani za zimsku potrebu. U voćnom rasadniku i voćnjaku. Od poznijih kalamova zavoji se odvezuju. Skrnjivanje pobočnih mladara i čišćenje podloge. Na niskim voćkama se vrši lјetnje rezanje (pinciranje). Branje trešanja, višanja, malina, ribizla, jagoda. Zasijano sjeme voćno i presađene voćkice na suši zalivati i plijeviti. Sabiranje koštica od trešanja i višanja. Utamanjivanje gusjenica jabučnog molјca i jabučnog smotavca. Loženje vatrica po voćnjacima, radi tamanjenja noćnih leptirova, čije gusjenice nanose štetu voćkama. U pivnici, vinogradu i rasadniku. U pivnici dopunjavanje i čišćenje buradi. Zatvaranje podrumskih prozora da se održi stalna temperatura. Pregledanje obruča na buradima. U vinogradu traje još cvjetanje loze. Poslije cvjetanja lačenje, vezivanje i zalamanje loze. Produžava se zeleno kalamlјenje. Drugo prskanje protivu peronospore i drugo zaprašivanje sumporom protivu oidiuma. Traženje grožđanog molјca po grozdićima, antraknoze (crnјevine). Pretresanje kalamova u novim sadovima od kalamlјene loze i odsijecanje žilica. Drugo prašenje. — U rasadniku: čišćenje izdanaka na matičnjacima i vezivanje loze. Treće prašenje. Čišćenje kalamova u prporištu od žila. Dovršuje se zeleno kalamlјenje. Prskanje rodne loze i mladih zrelih i zelenih kalamova protivu peronospore. Navodnjavanje prporišta, ako je suša. U pčelaniku. Najjače rojenje. Obilno sabiranje meda. Med se već može istresati istresalicom (centrifugom), i prazno saće opet namjestiti da pčele dalјe med prave. Vještačko rojenje. Kod svilenih buba. Nabavlјanje pribora za upredanje. Učauravanje. Skidanje i odmotavanje mjehuraka (čaurica). Izdvajanje (sortiranje) novih mjehuraka na klase za prodaju. Na duvaništu. Prašenje i ogrtanje. Popunjavati rasadom mjestičava (naredičava) mjesta. U šumi. Dovršuje se sijanje brestovog sjemena. Plijevlјenje u šumskom rasadniku po potrebi i zalivanje. Dovršetak gulјenja kore u mladoj hrastovoj gori. U smrčevoj gori priprema za dobivanje smole.
Izvor: infobiro.ba
Radovi u junu
Njivu ne zalijeva samo kiša i rosa nego i znoj. U domu i u dvorištu. Održavanje čistote u kući i ostalim zgradama. Pripremanje za žetvu. Obilјežiti grla za prodaju. Oko stoke. Motriti da stoka ne dobije nadun, kao i da se od uboda ili drugog čega ne crvlјa; liječiti je, ako to bude. Konje i goveda kupati; isto tako i svinje goniti da se kupaju, najbolјe u čistoj vodi. Krmače se prase. Dobri pašnjaci za svu stoku prava su blagodat. Paziti kad krave vode, pa ih puštati pod dobre bikove. Živini davati zrnastu hranu i zelenu, te s toga ih puštati na pašu. Na nјivi, livadi i pašnjacima. Okopavanje kukuruza, repe i krompira. Otkidanje glavničavih (snetlјivih) i bolesnih klasova u žitu. Žetva ječma, pa raži i pšenice. Sijanje kukuruza skorozrelice (brzaka, pećanca) na ječmištu, za lјudsku i običnog (nekopca) za stočnu hranu. Sijanje i ostalih strničnih usjeva, kao: repe ugarnjače („turnipe"), helјde, prosa i ostalih pićnih bilјaka. Trganje konoplјe (bjelojke). Košenje djeteline (drugi i treći put kod lucerke), osim one koja se ostavlјa za sjeme. Ako se pojavi vilina kosica, uništavati je. — Na livadi dovršetak kosidbe i sređivanje sijena. Poslije kosidbe navodnjavanje livada onih koje su udešene za navodnjavanje. U gradini. Brižlјivo okopavanje i zalijevanje. Razrađuju se i razmještaju vriježe od krastavaca, bostana i duleka. Branje boranije, graška i graha. Pribira se i rani kupus, kelјeraba, krompiri, mrkve i dr. Plijevlјenje između izvoda (sjemenjača) i privezivanje za pritke. Kuhinjska rana zelen može se iznova sijati. Sijanje zimske rotkve, salate, endivije. Rasađuje se kupus, kelј, paprike, patlidžani za zimsku potrebu. U voćnom rasadniku i voćnjaku. Od poznijih kalamova zavoji se odvezuju. Skrnjivanje pobočnih mladara i čišćenje podloge. Na niskim voćkama se vrši lјetnje rezanje (pinciranje). Branje trešanja, višanja, malina, ribizla, jagoda. Zasijano sjeme voćno i presađene voćkice na suši zalivati i plijeviti. Sabiranje koštica od trešanja i višanja. Utamanjivanje gusjenica jabučnog molјca i jabučnog smotavca. Loženje vatrica po voćnjacima, radi tamanjenja noćnih leptirova, čije gusjenice nanose štetu voćkama. U pivnici, vinogradu i rasadniku. U pivnici dopunjavanje i čišćenje buradi. Zatvaranje podrumskih prozora da se održi stalna temperatura. Pregledanje obruča na buradima. U vinogradu traje još cvjetanje loze. Poslije cvjetanja lačenje, vezivanje i zalamanje loze. Produžava se zeleno kalamlјenje. Drugo prskanje protivu peronospore i drugo zaprašivanje sumporom protivu oidiuma. Traženje grožđanog molјca po grozdićima, antraknoze (crnјevine). Pretresanje kalamova u novim sadovima od kalamlјene loze i odsijecanje žilica. Drugo prašenje. — U rasadniku: čišćenje izdanaka na matičnjacima i vezivanje loze. Treće prašenje. Čišćenje kalamova u prporištu od žila. Dovršuje se zeleno kalamlјenje. Prskanje rodne loze i mladih zrelih i zelenih kalamova protivu peronospore. Navodnjavanje prporišta, ako je suša. U pčelaniku. Najjače rojenje. Obilno sabiranje meda. Med se već može istresati istresalicom (centrifugom), i prazno saće opet namjestiti da pčele dalјe med prave. Vještačko rojenje. Kod svilenih buba. Nabavlјanje pribora za upredanje. Učauravanje. Skidanje i odmotavanje mjehuraka (čaurica). Izdvajanje (sortiranje) novih mjehuraka na klase za prodaju. Na duvaništu. Prašenje i ogrtanje. Popunjavati rasadom mjestičava (naredičava) mjesta. U šumi. Dovršuje se sijanje brestovog sjemena. Plijevlјenje u šumskom rasadniku po potrebi i zalivanje. Dovršetak gulјenja kore u mladoj hrastovoj gori. U smrčevoj gori priprema za dobivanje smole.
Izvor: infobiro.ba